Programajánló - Pakasz Tanya Kemping - Agárd

Programajánló

Programajánlat Agárdon és a Velencei-tó körül

Agárd - Tematikus Sétány

A Velencei-tó partjára, Agárdra érkező vendégek a település központjából induló árnyas sétányon szívesen sétálnak fürdőzés után, vagy épp a tópartra tartva. 

A területen található ősfák látványa az 1938-as évek fásítási, parkosítási törekvéseinek eredménye: akkoriban minden közút mellé vadgesztenye, hárs, akác, juharfákat ültettek, gyönyörű tájképi környezetet kialakítva ezzel. A 30-as évek nyaralótulajdonosok lokálpatrióta törekvéseinek hatását az épített környezetben máig élvezhetjük, szép példa erre ez a tematikus sétány,  melyet 2012 tavaszától mint új turisztikai fejlesztések helyszíneként is felfedezhetünk.

A Gárdonyi Géza tematikus sétány és turistaút uniós forrásból megvalósult fejlesztés pihenőpadjaival, gyönyörű virágágyásaival ezentúl nemcsak kellemes sétát ígérnek, hanem megújult kulturális felfedeznivalókat is: ezen a sétányon juthatnak el látogatóink a város nevezetességeihez, a történelem, a kultúra, a turisztikai szolgáltatások fontos állomásaihoz. Felfedezőtúránk állomásait táblák segítik, melyen olvashatunk az állomásokról. Elsőként a sírkertben újjászületett Nádasdy-obeliszkről, a településhez kötődő grófi család történetéről, és meglátogathatjuk az obeliszk körüli temetőt is, mely már a 19. században létezett, 1863-tól pedig a Nádasdy család temetkezési helye is. A temetőtől nem messze fedezhetjük fel a szép épületet, a helyi általános iskola és gimnáziumot, mely kiállításoknak és más programokban helyt ad. A nemzetközi viszonylatban is elismert prémium kategóriás, aranyérmes pálinkák Agárdi Pálinkafőzdében készülnek, ennek gyönyörű parkját és a gasztronómia kalandoknak helyet adó éttermét a sétány következő állomásán fedezhetjük fel, ajánljuk kipróbálni! A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia a pálinkafőzde mellett terül el.  Már a 19. században létezett, az 1920-as években elbontották, majd 1930 után újjáépítették. 2000-ben alakították mai formájára. Az eredeti kert kis része a kastélyt övező ősfás park körül látható, a többi részén a fürdő helyezkedik el.  Az Agári Gyógy-és Termálfürdő a kiváló természeti adottságainknak is köszönheti népszerűségét. Az egyedülálló természeti környezetben elhelyezkedő fürdő egész évben várja a gyógyulást, regenerálódást kereső vendégeket, és a kikapcsolódni vágyó családokat. Fejlesztés eredményeként a parkosított udvaron új élménymedence-komplexumot  avattak, mely a gyerekes családok kedvelt célpontja.

 A termálfürdő meglátogatása után folytathatjuk utunkat a kerékpározásra is kiválóan alkalmas sétányon, egészen az utolsó állomásig, ahol a hely szülötte, Gárdonyi Géza szülőháza látogatható, mellette a kortárs festészeti kiállításoknak, komolyzenei, jazz koncerteknek helyet adó Velencei-tavi Galériát fedezhetjük fel, újdonságként pedig az Egri csillagok fő helyszínét, az Egri vár mintájára megépült Gárdonyi rönkvárat, mely a családi programok kiváló helyszíne.


Kenutúra: (Agárd) - Romantikus kirándulás a nádasok mellett

2-3 órás kajak, sárkányhajó túrák időjárástól függően minden nap, a velencei tavon. A vízitúráinkhoz használt 4-7-8 személyes csapatkenuk kiválóan alkalmasak arra, hogy programjaink résztvevői felfedezhessék a Közép-Dunántúl egyik legszebb természeti értékét, a Velencei tavat. Egyedülálló élményt jelent az ősi halászcsapások, titkos ösvények felfedezése, a tó vízi világának megismerése. Csapatkenuk használata nem igényel vízi jártasságot. Minden kenusunk számára (kisgyermekeknek is) evezőt, mentőmellényt biztosítunk, melyek használata kötelező.

7 személyes kenuk bérelhetők kb. 1,5 órás hajózási idővel csoportkísérő biztosítása mellett,mentőmellény biztosításával. 


Agárd -Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő Fejér megye legközkedveltebb rekreációs központja. A páratlan környezetben elhelyezkedő létesítmény 1000 m mélyről feltörő 58 C  -os, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvize, elsősorban reumás panaszok, kopások, mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére javasolt. Korszerű gyógyászati eszközöknek és a szakképzett személyzetnek köszönhetően évente közel 200.000 vendég látogatja a fürdő balneo-, illetve fizikoterápiás kezeléseit.

A fürdő ékszerdobozaként emlegetett, családias hangulatú élménymedence és szauna kert a családosok kedvence. A 180 m3-es medence, álló- és fekvő masszírozó elemekkel, vízkésekkel, és gejzírekkel dúsítva, a 0,5m vízmélységű gyermekpancsoló csúszdával és vidám játékelemekkel, és a 150 m2-es, színes, mesemotívumokkal díszített és korszerű, bababarát elemekkel bútorozott játszóház garantálja az egész család felhőtlen szórakozását. A fürdő szauna kertje különböző hőmérsékletű finn-, infra-, aroma- és kombigőz kabinokkal, csobbanó medencével, jakuzzival és egy mediterrán hangulatú, üveges pihenővel gondoskodik a pihenni vágyók nyugalmáról.

A fürdő udvarán, csodálatos ligetes-fás környezetben valóságos gyermekparadicsom található. Magyarországon egyedülálló, közel 500 m2 területen egy minden korosztály számára megfelelő, gyermekbarát szőnyeggel borított kalandpark és játszótér várja a gyerkőcöket, ahol remek a móka a fürdő kabalafigurájával, Keszeg Karcsival. A szárazföldi játékelemeken kívül ugyanezen csodálatos zöld környezetben egy 450m2-es családi élménymedence is várja a gyerekeket immár szüleikkel, nagyszüleikkel.


Agárd - Parkerdő Sport és Szabadidő Központ

Agárdon, lakóházakkal övezve, mégis megőrizve a maga természetességét, terül el a város "ékszer doboza", a Parkerdő. Az erdei futópálya mentén felállított információs pontokon akár egy kellemes séta alkalmával megismerhetik történetét helybeli közismert lakosok tollából született leírások által. A Parkerdő emellett számos kikapcsolódási, aktív pihenési lehetőséget kínál. Családi, baráti összejövetelektől kezdve a különböző sportrendezvényeken, versenyeken (foci, tenisz, rugby, pétanque) keresztül országos, sőt nemzetközi találkozók, fesztiválok (Nemzetközi Hőlégballon Karnevál, Hal-,Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál ) helyszínéül is szolgál, mely rendezvények különösen nagy látogatottságnak örvendenek. De ami a legfontosabb, hogy mindenki számára elérhető és használható területet biztosít szabad idejének egészséges és változatos eltöltéséhez.


Agárd -  Pihenőpont kilátóval a Sarvaicz körösztjénél

Agárdot és Dinnyés között a bicikliút mellett az egykori, vadászbalesetben elhunyt tóbíró emlékére állított emlékkereszt található , akiről Széchenyi Zsigmond egy egész fejezetben emlékezik meg egyik könyvében.

Sarvajcz Lajos, 1928. dec.13.- án szerencsétlen vadászbalesetben elhunyt tóbíró emlékére állíttatta Hans von Schön német nagykövet az eredeti emlékművet, mely három méteres magasságával tájékozódási pont volt a halász emberek számára a tavon. A II. világháborúban elpusztult emlékkeresztet az Agárdi Lokálpatrióták Köre állította helyre 2005-ben,így ismét mementóként állhat a tóparton.

Az emlékhely mellett található nád tetejű kilátóról megtekinthetjük a Dinnyési- fertőt és a Velence –tavi Madárrezervátumot.


Dinnyés - Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület

Dinnyési-fertő természetvédelmi vizes, nádas terület 1966 óta védett. A tavaszi, de különösen az őszi madárvonulás idején hatalmas récetömegek, s több ezres vadlúdcsapatok zsúfolódnak össze a vízen. Az egyik leglátványosabb esemény az őszi vadlibahúzás, amikor is alkonytájban a Fertő melletti földeken táplálkozó húszezer, vagy még több vadlúd behúz a Fertő biztonságot nyújtó vizére, hogy ott töltse az éjszakát. A gém félék kedvenc táplálkozó és költőhelye a Fertő. A program során a vetési ludak mellett 10-14 féle récefajt, 5-6 vadlúdfajt, nagy kócsagot, szürke gémet, rétisast és még sok egyéb madárfajt lehet megfigyelni, a madármegfigyelő toronyból. A Dinnyési-fertő szabadon látogatható, igény esetén előzetes bejelentkezés után szakvezetés kérhető.


Velencei – tavat megkerülő kerékpárút

Közvetlenül a Pákász Tanya előtt halad el a 30 km hosszú Velencei tavat megkerülő bicikliút, mely így a kerékpározás, futás kedvelőinek kiváló kiinduló pontja lehet.

A Velencei-tó körüli bringatúra kb. 30 km. A táv azok számára is vállalható, akik nem szoktak sűrűn bringázni, mivel csak a pákozdi részen van egy pár kisebb emelkedő, a többi rész sík terepen halad.

A bicikli út során a gyönyörű táj mellett számos látnivalót ad lehetőséget az aktív kikapcsolódásra.


Agárd – Expediciós kenutúrák a Velencei tavon

2-3 órás kajak, sárkányhajó túrák időjárástól függően minden nap, a velencei tavon. A vízitúráinkhoz használt 4-7-8 személyes csapatkenuk kiválóan alkalmasak arra, hogy programjaink résztvevői felfedezhessék a Közép-Dunántúl egyik legszebb természeti értékét, a Velencei-tavat. Egyedülálló élményt jelent az ősi halászcsapások, titkos ösvények felfedezése, a tó vízi világának megismerése.

Csapatkenuink használata nem igényel vízi jártasságot. Minden kenusunk számára (kisgyermekeknek is) evezőt, mentőmellényt biztosítunk, melyek használata kötelező.

2-3 órás kajak, sárkányhajó túrák időjárástól függően minden nap, a velencei tavon.

  • Vízi élőlények nyomában kenu túra
  • Holdfény kenu túra az Agárdi kikőtőből indulva
  • Úszólápok nyomában kenu túra
  • Naplemente kenu túra az Agárdi kikötőből indulva

Agárd - Sétahajózás a Velencei-tavon

Az agárdi hajókikötő a Pákász tanyától pár perces sétára található, ahonnan rendszeres hajójáratok indulnak a Velencei-tó felfedezésére.

Főszezonban (2018.07.01.-08.20. között), valamint elő- és utószezonban (2018.04.28.-06.30., valamint 2018.08.21.-09.30. között) is közlekednek sétahajók Agárdon, Pákozd-Szúnyog-szigeten és Velencén is.

Pákozdon (Szúnyog-szigeten) 30 perces napközbeni sétahajózásra is lehetőség van. Agárdon és Velencén menetrend szerinti 45 perces sétahajó járatok indulnak.

Egy kellemes nyári nap méltó zárása lehet alkonyati sétahajó járatok egyike. A tó jellegzetességet adó sejtelmes nádasok, és a Velencei-hegység panorámája hangulatos látványt nyújt. A hajóútvonalak sajátos nevű tisztásokat, nádasokat érintenek. Agárdról induló járat esetén pl. Vaskapu, Lángi-tisztás, Vendel-tisztás, Rigya, Hosszú-tisztás nevű szakaszokon hajózhatunk. Velencéről indulva láthatjuk a Fürdető, Öreg-tisztás, Templom-tisztás, Kárászos nevű szakaszokat.


Túra a Velencei-hegységben

A tó északi oldalán helyezkedik el a Velencei-hegység. Legmagasabb pontja a Meleg-hegy (352 m). Erdős- mezős területek, barlangok, források, valamint a Magyarországon egyedül álló földfelszíni alakzatok az ún. ingókövek panoráma várja a természet kedvelőit.

A kirándulni vágyók több túra útvonat közül válogathatnak.

A Pákozdi-ingókövek természetvédelmi terület a Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében álló, 44 hektáros természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozdtól északra. Az 1951 óta védelem alatt álló, 200–250 méteres tengerszint feletti magasságban húzódó dombos területet Magyarországon egyedülálló földfelszíni alakzatok, az ún. ingókövek elszórt csoportjai tagolják.

A Velencei-tótól északra, nagyjából vele párhuzamosan húzódik, Magyarország variszkuszi hegységmaradványa, a Velencei-hegység, amelyet javarészt a földtörténeti óidőben (paleozoikum) keletkezett mélységi magmás kőzet, gránit épít fel. Magyarország egyetlen gránit alapkőzetű hegysége és mint ilyen, az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége. A Velencei-hegységben számtalan gyönyörű túrát tehetünk, de a legvadregényesebb és talán legszebb része a szurdokszerű Bodza-, és Hurka-völgy. Ezt a gyönyörű, de kevéssé ismert szurdokvölgyet több irányból is megközelíthetjük, elérhető Nadap vagy Pákozd irányából, vagy akár Sukoró felől is.